Menu

The Brixton Remakery

< Back to projects

The Brixton Remakery is a co-operative workspace that diverts valuable waste materials away from landfill and supports its local community by helping increase skills, confidence and employment opportunities. Formerly an underground car park, the site comprised 1,000m² of under-utilised space between north Brixton and Camberwell. Having suffered extensive anti-social behaviour and flytipping it was long overdue some attention. AFHUK Trustee Alasdair Dixon worked with Taus Larsen, Isabel Hankart and a team of volunteers to help establish the optimal layout and a vision for the site. The key challenge was to ensure that this derelict space could become an inspiring, accessible and safe place to work and learn.

The resulting design maximised use of the existing layout by positioning the public zone adjacent to the street entrance and materials storage area adjacent to the vehicle entrance. Flexible workshop areas were positioned between these two zones as part of an acoustic strategy to prevent workshop noise reaching the street. The architects worked with the local planning officers to ensure that the full planning and change of use application were in order and planning was granted in summer 2012 and the client was ready to embark on an ambitious self build programme.

Over the next four years hundreds of fantastic people and organisations helped extensively refurbish the Brixton Remakery. Site volunteers, Community Payback teams, local businesses, material suppliers and like-minded individuals all attended regular build days and codesign days to create the energetic space present today.

Details:

Client:
Remakery
Architecture:
Afhuk
Engineering:
Ramboll
CDM & QS:
Burr & Neve
Photography:
Jim Garfield
Isabel Hankart
Peter Landers

Services:

  • Architecture
  • Building Control
  • Concept Design
  • Developed Design
  • Planning Applications

Team:

  • Alasdair Ben Dixon